Mer om märk-DNA

Lite information till er som var på medborgarmötet i tisdags:

Kyrkklenoder kom hem med hjälp av märk-DNA

Då polisen stoppade en bil i Bromma i västra Stockholm under onsdagen, hittade polispatrullen en mängd misstänkt stöldgods i bakluckan på bilen.


Med DNA- märkta ägodelar kan stöldgods identifieras. Foto: Jimmy Gustafsson

Vid avrapportering på polisstationen valde tjänstgörande stationsbefäl att belysa det misstänkta stöldgodset, ett flertal kyrkoföremål, med UV-ljus för att se om föremålen var märkta med märk-DNA, alltså ett syntetiskt framställt DNA som är osynligt för blotta ögat men som framträder med hjälp av UV-ljus.

Ett par föremål visade sig vara stöldskyddsmärkta med märk-DNA och kunde därför spåras till vem som ägde föremålen. Det visade sig tillhöra en kyrka i Märsta norr om Stockholm. Samma kyrka hade i mitten av februari anmält stöld av flera föremål.

Susanne Hedman Petersson är kanslichef vid Svenska kyrkan i Märsta. Hon berättar att kyrkan tidigare varit utsatt för skadegörelse och inbrott men att de varit förskonade från att bli bestulna på föremål. För några år sedan deltog de i ett säkerhetsprojekt och märkte upp sina ovärderliga föremål i kyrkan. 

– Vi inventerade våra ovärderliga föremål och märkte upp allt med märk-DNA för att för föremålen verkligen är viktiga för oss, säger Susanne Hedman Petersson.

Kyrkoskatter stulna

När kyrkan i mitten av februari i år blev utsatta för inbrott stals ett stort antal av deras kyrkoskatter. Polisen genomförde en teknisk undersökning och fick ta del av foton och dokumentationen av föremålen som blivit stulna.

– Vi var ledsna när vi konstaterade att någon eller några hade stulit våra skatter. Vi har självklart haft hopp om att få tillbaka sakerna men inte att det skulle ske så snabbt. När vi i slutet av förra veckan fick samtal från polisen om att de eventuellt har hittat våra saker blev vi glada. Det kändes riktigt bra att få det beskedet och kändes professionellt hanterat från polisens sida, berättar Susanne.

Ulf Malmqvist, projektledare för märk-DNA i polisregion Stockholm, tror att polisen kommer hitta fler föremål eller stöldgods som kommer tillbaka till sina ägare med hjälp av märk-DNA.

– Ju fler som använder stöldskyddsmärkningen och dokumenterar sina föremål ökar våra möjligheter att på ett lättare sätt identifiera ägarna till det stöldgods vi påträffar, säger han.

Märk-DNA

Märk-DNA är en stöldskyddsmärkning framställt på syntetiskt sätt. Den färglösa vätskan, som penslas på värdesaker, blir osynlig för blotta ögat men framträder i fluorescerande färger under uv-ljus. Varje stöldskyddskit har en unik formel och kan därför spåras av polisen.

13 Mar 2015